Kapat

Dry Hop Yöntemi Nedir?


Dry Hop Yöntemi Nedir? Nasıl Yapılır?

Adından da anlaşılacağı gibi, şerbetçi otunun mayşeye kuru eklenmesidir. Bu yöntemde şerbetçi otlarını önceden kaynatmak veya sterilize etmek zorunda değilsiniz. Çok kirli bir ortamda tutmadıysanız şerbetçi otundan kaynaklı biranızda kirlenme veya bozulma olmaz. Dry Hop yöntemi ile bir biraya taze şerbetçi otu aromasını katmanın en iyi yolu fermantasyonun sonunda biraya şerbetçi otunun eklenmesidir.

Şerbetçi Otu Bira Kiti

Bununla birlikte, Dry Hop yapımı sırasında fermentörün kapağı açıldığı için biraya bir miktar oksijen girer ve bu oksidasyona ve biranın bayatlamasına neden olabilir. Bu nedenle, birçok bira üreticisi oksijeni temizleyebilen aktif maya varken yani fermantasyonun sonuna doğru kuru şerbetçiotlarını ekler. Bu aktif mayalar sayesinde biranın oksitlenmesi engellenmiş olur.

Dry Hop aslında biraya acılık da katar (genellikle 1-5 IBU) ancak bu acılık, izomerize alfa asitlerden değil, oksitlenmiş alfa ve beta asitlerden ve şerbetçi otu polifenollerinden gelir. Bu nedenle seçtiğiniz şerbetçi otlarının beta asitleri ve yağ miktarları seçimi de önem kazanır.

Hangi Şerbetçi Otu Çeşitleri Dry Hop İçin Uygundur?

Pek çok şerbetçi otu çeşidi Dry Hop yapmaya uygundur ve birkaç çeşit şerbetçi otu birleştirilerek biraya daha karmaşık bir karakter kazandırılabilir. Çok miktarda düşük alfa asitli aroma şerbetçi otu kullanmak ekonomik olsa da, verimli bir tat katkısı olması için çok fazla bitki materyali ekleyeceğini göz önünde bulundurmanız gerekir. Birçok butik bira üreticisi bunun yerine Cascade, Chinook, Amarillo, Centennial ve Citra gibi daha yüksek alfa asitli çeşitleri kullanır, çünkü bu şerbetçi otları genellikle daha yüksek yağ içeriğine sahiptir, bu da daha az şerbetçi otu kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Çeşitlerinizi özenle seçmeniz gerekir, çünkü her şerbetçi otu her bira stiline uygun değildir.

IPA'lar için kuru şerbetçi otu eklenmesi genellikle fermantasyon bitiminde, 10–21 ° C sıcaklıklarda, 3-5 gün sürecek temas süresi boyunca bekletilerek yapılır. Daha yüksek sıcaklıklarda daha az temas süresi sağlanması gerekir. Şerbetçiotlarından gelebilecek istenmeyen çimensi tatları azaltmak için bu süreden sonra şerbetçi otu ve bira ayrılmalıdır. Bunun için biranızı daha fazla bekletmeden şişelemeniz ya da fıçılamanız gerekir.

Dry Hop Nedir? Nasıl Yapılır?

İngiliz pale aleleri için Dry Hop oranları litre başına 0,22-0,45 kg’dır. Eski tarihlerde İngiliz IPA'ları litre başına 2–4 kg olarak kullanılırdı, ancak o zamanlar da kullanılan şerbetçi otlarının bugünkü çeşitlikteki şerbetçi otlarının yarısı kadar olduğunu ve biraların genellikle servis yapmadan önce bir yıl veya daha uzun süre fıçılarda beklediğini, şerbetçi otunun acılığının ve aromasının bu nedenle büyük ölçüde azaldığını unutmamak lazım. Günümüzün IPA'ları genellikle 2–4 g/L oranında kullanılmaktadır.

Unutmayın, farklı stil bira kitleri ile Dry Hop yapabilmeniz mutlaka Dry Hop yapmanız gerektiği anlamına gelmez. Her stil bira biradır ama her bira kiti bir IPA değildir. Boşuna şerbetçi otlarınızı ziyan etmeyin.

Farklı Ürünlerle Dry Hop Yöntemi

Peki Dry Hop yöntemini sadece şerbetçi otlarıyla mı kullanabiliriz? Yoksa başka tatlar, lezzetler katmak için benzer yöntem ile başka ürünler ekleyebilir miyiz?

Evet, baharatlar, otlar, çekirdekler, meyveler ve daha neler neler. Biz şimdilik size sadece bazı örnekler ile bazı baharatları aktarabileceğiz. Mesela Almanya’da meşhur bir buğday birası üreticisi Dry Hop yöntemiyle kişniş tohumu ve portakal kabuğu koyarak 3-5 gün 21°C sıcaklıkta bekletiyor. Ardından gazlanması için ayrı bir tanka aktarıyor. Sizde evinizde bira kiti ile hazırladığınız biralarınıza bu yöntemi kullanarak litre başına 1 gr Kişniş tohumu ve litre başına 1 gr ile 3 gr arası portakal kabuğu kullanabilirsiniz. Sonrasında şişe ya da fıçıya aktararak gazlanma işleminizi yapabilirsiniz.

Kakao Çekirdeği Bira Kiti

Bu baharatlara vanilya, kakao çekirdeği, mandalina kabuğu, bergamot kabuğu, greyfurt kabuğu, karabiber tohumu, kişniş tohumu gibi birçok çeşit baharat ve meyve kabuğu eklenebilir. Fakat burada da dikkat edilmesi gereken husus her stil birada bu baharat ve meyve kurularını kullanmanın lezzetli sonuçlar doğurmayacağıdır. Size başlangıç için tavsiyelerimiz şu şekilde olabilir;

Buğday ve Belgian türlerinde meyve kuruları ve kişniş tohumu; Stout tipi ürünlerde ise kakao çekirdeği ve vanilya deneyebilirsiniz.


Takipte Kalın