Kapat

Şerbetçi Otlu Malt Özü Yapımı


Şerbetçi Otlu Malt Özü Nasıl Yapılır?

Eğer şerbetçi otlu malt özü yapımına yeni başlıyorsanız, ilk işiniz damak tadınıza uygun bir tür seçmek olacaktır. Alışılagelen lezzetlere yakın ürünler olan Prag ya da Münich’le başlayabilir ya da Kriek ve Seattle gibi radikal bir başlangıç yapabilirsiniz :) Eğer ekipmanınız hazırsa şerbetçiotu malt özü yanında herhangi başka bir şey almanıza gerek yok. Sadece su ve şeker sizin için yeterli olacaktır. Şerbetçiotlu malt özleri ile sade sıvı malt özünü karıştıranlar olabilir. Sade sıvı malt özü şeker yerine kullanmak içindir. Sade malt özü kullanarak daha gövdeli son ürünler elde etmeniz mümkün olur. Dilerseniz hem sade malt özü hem de şeker bir arada kullanılabilir.

Başlarken kullanacağınız ekipmanları parfüm içermeyen bir temizlik kimyasalı ile yıkayıp durulayın. Ardından dezenfektanı suyla karıştırın. 1 lt suya 10 ml dezenfektan koymanız yeterlidir. Dezenfektanı sulandırmadan önce elinizle temasından sakınmalısınız. Sulandırılmış dezenfektan ile ekipmanları dezenfekte edin. 5-10 dakika süzülmesini bekleyin. Dezenfektanı durulamayın. Sulandırmış olduğunuz dezenfektan artarsa pandemi dönemi gönül rahatlığıyla el ya da ortam dezenfeksiyonu için kullanabilirsiniz.

Daha sonra kovanızı test etmeniz gerekir. Bunu üşenmeden her defasında yapmanızı öneririz. Ufak bir sızıntı canınızı çok sıkabilir. Bunu yapmak için kovanın musluğunu takıp, temiz su doldurup sızdırma olup olmadığını kontrol edin. Eğer bir sızdırma olmadığından eminseniz devam edebilirsiniz. Sızdırma varsa bunun nedenini tespit edip sızdırmayı gidermeniz gerekir. Musluğu yeniden takmanız, contasını ya da kendisini değiştirmeniz gerekebilir. Sızdırmayı giderdikten sonra kovayı ve musluğu yeniden dezenfekte etmeyi unutmayın.

Kovanızın sızdırmadığından eminseniz 3 lt. sıcak su hazırlayın. Daha sonra suyun bir miktarını kullanarak 1 kg. toz şekeri eritin ve şekerli suyu kovaya dökün. Toz şeker mi yoksa dekstroz mu kullanmalıyım diye düşünürseniz "Bira Mayası Nedir" başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz. Eğer şeker yerine malt özü kullanmak istiyorsanız şekeri tamamen iptal edip sadece malt özü kullanabilir ya da bir miktar şeker ve bir miktar malt özünü beraber kullanabilirsiniz.

Bira Kiti

Şekerli ya da malt özlü suyun üzerine şerbetçiotlu malt özünü dökün. Kutu içerisinde kalan özü kalan sıcak su ile çalkalayın ve kovaya dökün. İçerisinde özüt kalmamış olsun ziyan olmasın :)

Kovaya koyduğunuz şekerli su ve özütü homojen oluncaya kadar iyice karıştırın. Homojen olunca üzerine kovadaki gösterge 23 lt.ye gelinceye kadar temiz içme suyu ilave edin. Eğer Belgian ya da Kriek yapacaksanız 20 lt. yi geçmeyin. Bu bilgi kutuların da üzerinde yazmaktadır. İki kere kontrol etmekte fayda var. Arıtma suyu önermiyoruz. İçeriğindeki farklı kimyasallar ürünün tadını bozabiliyor. Bazen arıtma tam olarak gerçekleşmediyse ürünün enfekte olması söz konusu olabiliyor. Su katarken ara ara karıştırmaya devam edin. Dipte homojen olmayan bir şey kalmasın.

En İyi Bira Kiti Butik Bira Kiti

Sonrasında maya paketinizi bu mayşenin üzerine serpin. Bu aşamada mayayı uyandırarak ya da starter hazırlayarak da ekleyebilirsiniz. Bu iki durum da mayanızın daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. Mayayı ekledikten sonra kovanın kapağını kapatın. Kapak üzerindeki contanızı yerine takın. Contanızın üzerine de hava kilidini takın. Hava kilidi içerisine seviye gösteren çizgilere kadar temiz su koyun. Kapağı dikkatlice kapatın. Kapağın tam kapanmaması sık rastlanan bir olaydır. Kovanızı 18-25 derece doğrudan güneş almayan bir yerde tercihen 21-22 derecede beklemeye alın. Eğer 2-3 gün içinde hava kilidinde bir hareketlenme olmazsa çok büyük ihtimalle hava kilidi contasından ya da kova kapaktan hava kaçırıyordur. Moralleri bozmayın. Kapağı düzgün kapatıp kapatmadığınızdan emin olun. Kapak tamamen kapalıysa hava kilidinin contasından hava kaçışı olabilir. Bu durumda kapağı açıp krausen var mı diye kontrol edebilirsiniz. Krausen oluştuysa bir sorun yok demektir. Kapağı hızlıca kapatıp beklemeye devam edebilirsiniz. 4. Güne gelmenize rağmen halen krausen oluşmadıysa ürünle birlikte gelen mayayı kullanmamış olabilir misiniz diye bir düşünün :) Maya uzun süre beklemiş, bayatlamış veya enfekte olmuş olabilir. Böyle bir durumda maya geri kazanıp kullanıyorsanız bu mayayı geri kazanmayın. Fermantasyon için ne yapabilirim derseniz; yeni maya ilave edebilirsiniz ya da 14 günü tamamlayıp ölçüm alarak fermantasyonun bitip bitmediğini anlayabilirsiniz. Bu konu için bloğumuzdaki "Fermantasyon Nedir?" başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz.

Evde Bira Yapımı

Eğer fermantasyon başladıysa 14-15 gün bekleyin. Eğer Dry Hop yapmak isterseniz fermantasyonun bitmesine 3-5 gün kala bu işlemi yapmanız gerekir. Dilediğiniz üründe Dry Hop yapabilirsiniz. Ama Delhi’de Dry Hop olmazsa olmazdır. Dry Hop için detaylı bilgi için gene bloğumuzda "Dry Hop Yöntemi Nedir?" başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz. 14. günden sonra gaz çıkışı oldukça azalacaktır. Gaz çıkışı tamamen durmayabilir. Çok az gaz çıkışı, içerde sıkışmış CO2 gazının çıkışıdır. Bu maya çalışmaya devam ediyor demek değildir. 14. günden sonra şişelemeye geçebilirsiniz. 14 gün 45 adet şişe bulmak için ideal bir süredir. Cam şişe en iyisidir. Plastik de olmaz değil ama gazlı içeceklerde plastik şişeler tek kullanımlıktır. Tekrar tekrar aynı plastik şişeleri kullanmak size sorun çıkarabilir.

Bira Yapım Seti

Eğer OG ve FG değerlerini ölçmek için hidrometreniz varsa kovanın kapağını kapatmadan önce OG değerini, 14. Günde de FG değerini ölçebilirsiniz.

15 gün sonra şişeleriniz için dezenfektan suyu hazırlayın. Dezenfektan suyu için daha önce bahsettiğimiz konulara dikkat etmeyi unutmayın. Şişelerinizi yıkayıp, durulayın. İçlerinde küf ve kir olmadığından emin olun. Daha sonra hazırladığınız dezenfeksiyon solüsyonunu ile şişelerinizi çalkalayarak dezenfekte edin. Şişeleri durulamayın.

Toplam 45 şişe dezenfekte ettikten sonra sırasıyla ilk dezenfekte ettiğiniz şişeye 5 gr şeker koyup doluma başlayabilirsiniz. Kovayı çalkalamadan yüksek bir yere koyun. Dezenfekte etiğiniz dolum çubuğunu musluğa takıp kovanın kapağını açın. Şişeleri doldurunca dezenfekte ettiğiniz kapakları kapak kapama aletiyle kapatın.

Evde Bira Yapım Kiti

Şişeleri en az 2 hafta bekletin. Kriek’i en az 1 ay bekletmeniz gerekir. Bekleme süresi uzadıkça ürün daha lezzetli olacaktır. Bekleme süresinin bitmesine 4-5 gün kala ürünleri buzdolabına alın. Büyük gün geldiğinde şişeyi çalkalamayın, bardağa tek seferde doldurun ve dipte kalan 2-3 parmak tortuyu bardağınıza almayın. Bu tortu ürünün tadını bozar.

Afiyetle içmeden bir fotoğraf çekip Instagramda bizi etiketlemeyi unutmazsanız, ki biz de "vay be ne güzel olmuş" deyip seviniriz.

Afiyet Olsun!!!


Takipte Kalın