Yapım Aşamaları |
1- HAZIRLIK: - Tüm kullanılacak ekipmanlar dezenfekte edilir.
|
2- ÇÖZÜNDÜRME: - Koli içerisindeki malt özlerinin sıcak su içerisinde bekletilip akışkan kıvama gelmesi sağlanır.
- Ardından malt özlerinin toplam 25 lt içme suyu içerisinde homojen oluncaya kadar karıştırılarak çözünmesi sağlanır.
- Çözünme işlemi tamamlandığında kaynatma aşamasına geçilir.
|
3- KAYNATMA: - Hazırlanan karışımın ısıtıcı yardımıyla kaynaması sağlanır.
- Toplam kaynama 60 dk. sürecektir.
- Kaynama başladığında paket içerisindeki Saaz şerbetçiotunun 45 gr'ı mayşe içerisine atılır.
- 55 dk. sonra yani kaynama bitimine 5 dk. kala kalan 5 gr Saaz kaynayan mayşenizin içerisine atılır.
- 5 dk. daha kaynadıktan sonra ısıtıcı kapatılır.
- Soğutma aşamasına geçilir.
|
4- SOĞUTMA: - Bu işlem sırasında ve sonrasında herşey dezenfekte edilmiş olmalıdır.
- Soğutma için serpantin, tersakım soğutucu, plakalı eşanjör kullanarak yada kazanı buzlu suya batırmak suretiyle
- hazırlanan mayşenizi mümkün olan en kısa sürede 18-22 ºC soğutmanız gerekmektedir.
- Aksi halde kontaminasyona neden olabilirsiniz.
- Yeteri kadar soğutmadan maya ilave ederseniz mayalarınızın ölmesine neden olabilirsiniz.
- Soğutma tamamlandığında fermentasyon aşamasına geçilir.
|
5- FERMANTASYON: - Mayşeyi soğutuktan sonra fermentasyon yapacağınız kaba aktarın.
- Paketten çıkan mayayı mayşe üzerine ekleyin.
- Bu aşamada şıra sıcaklığının 18-22 ºC arasında olmasına özen gösterin.
- 14 gün hava almadan fermente olduktan sonra şişeleyebilirsiniz.
| |