Yapım Aşamaları |
1- HAZIRLIK: - Tüm kullanılacak ekipmanlar dezenfekte edilir
|
2- ÇÖZÜNDÜRME: - Koli içerisindeki malt özlerinin sıcak su içerisinde bekletilip akışkan kıvama gelmesi sağlanır.
- Ardından malt özlerinin toplam 24 lt içme suyu içerisinde homojen oluncaya kadar karıştırılarak çözünmesi sağlanır.
- Çözünme işlemi tamamlandığında kaynatma aşamasına geçilir.
|
3- KAYNATMA: - Toplam kaynama 60 dk. sürecektir.
- Hazırlanan karışım ısıtıcı yardımıyla kaynaması sağlanır.
- Kaynama başladıktan 45 dk. sonra paket içerisinde çıkan Amarillo Şerbetçiotunun 20 gr'ı mayşe içerisine atılır.
- Kaynama 50 dk. olduğunda yani kaynama bitimine 10 dk. kala 30 gr Amarillo Şerbetçiotu kaynayan mayşe içerisine atılır.
- Kaynama 55 dk. olduğunda yani kaynama bitimine 5 dk. kala 30 gr daha Amarillo Şerbetçiotu kaynayan mayşe içerisine atılır.
- Son olarak, kaynama 60 dk. olup tamamlandığında kalan 20 gr Amarillo Şerbetçiotu mayşe içerisine atılır.
- Ardından soğutma aşamasına geçilir.
|
4- SOĞUTMA: - Bu işlem sırasında ve sonrasında herşey dezenfekte edilmiş olmalıdır.
- Soğutma için serpantin, tersakım soğutucu, plakalı eşanjör kullanarak yada kazanı buzlu suya batırmak suretiyle
- hazırlanan mayşenizi mümkün olan en kısa sürede 18-22 ºC soğutmanız gerekmektedir.
- Aksi halde kontaminasyona neden olabilirsiniz.
- Yeteri kadar soğutmadan maya ilave ederseniz mayalarınızın ölmesine neden olabilirsiniz.
- Soğutma tamamlandığında fermentasyon aşamasına geçilir.
|
5- FERMANTASYON: - Mayşeyi soğutuktan sonra fermentasyon yapacağınız kaba aktarın.
- Paketten çıkan mayayı mayşe üzerine ekleyin.
- Bu aşamada şıra sıcaklığının 18-22 ºC arasında olmasına özen gösterin.
- 14 gün hava almadan fermente olduktan sonra şişeleyebilirsiniz.
|