Yapım Aşamaları 1- HAZIRLIK: - Tüm kullanılacak ekipmanlar yıkanıp, durulanır ve ardından dezenfekte edilir
2- MAYŞELEME: - 19 L su kazana eklenir ve 68-69 °C derece sıcaklığa getirilir.
- Size gönderilen Malt karışımı kırılmış olarak sıcak su ile karıştırılır.
- Karışım sabit sıcaklıkta (64 - 67)°C arasında tutulur ve 60 dk boyunca karıştırılır.
- Mayşelme sırasında sıcaklık değişimleri önemlidir, farklı sıcaklıklarda farklı sonuçlar elde edilir.
- Bu nedenle belirtilen sıcaklıklarda mayşelemeyi yapınız.
- 60 dk sonunda karışım sıcaklığını 76° C ye getirip 10 dk boyunca karıştırmaya devam edin.
3- YAĞMURLAMA: - Eğer mayşe kazanınız altında musluk varsa ürün berrak olana kadar altından aldığınız mayşeyi malt üzerine boşaltın.
- Mayşe berrak akmaya başladığında kazanınızdaki mayşeyi yavaşça başka bir kovaya alın.
- Başka bir yerde 78 °C ye ısıtmış olduğunuz 10-11 L suyu yavaşça malt üzerine serperek dökünüz.
- Toplam mayşe miktarınız 28 L olana kadar yağmurlama suyunuzu kulanın.
- Bu 78 °C suyu dökme miktarınız kovanın altından almış olduğunuz mayşe miktarı ile orantılı şekilde olması daha verimli sonuç almanızı sağlar.
4- KAYNATMA: - Tüm mayşenizi topladıktan sonra kaynatma kazanına aktarın ve 100 °C derecede kaynatın.
- Kaynama başladıktan sonra toplam 60 dk sürecektir.
- Kaynama başladıktan sonra kaynatma programındaki sürelere göre uygun miktarda şerbetçiotlarınızı mayşeye atın.
5- SOĞUTMA: - Bu işlem sırasında ve sonrasında herşey dezenfekte edilmiş olmalıdır.
- Soğutma için serpantin, tersakım soğutucu, plakalı eşanjör kullanarak yada kazanı buzlu suya batırmak suretiyle
- hazırlanan şıranızı mümkün olan en kısa sürede 21-22 °C soğutmanız gerekmektedir.
- Aksi halde kontaminasyona neden olabilirsiniz.
- Sıcak durması halinde de maya koyarsanız mayalarınızın ölmesine neden olabilirsiniz.
6- FERMANTASYON: - Şırayı soğutuktan sonra fermentasyon yapacağınız kaba aktarın.
- Üzerine pakette çıkan mayayı şıra üzerine ekleyin.
- Bu aşamada şıra sıcaklığının 21-22 °C arasında olmasına özen gösterin.
- Fermentasyon boyunca 18-24 °C arasında fermentsyona devam etmeye özen gösterin.
|